onsdag den 28. september 2011

Hjælp til skyggetålende bed?....Jeg har været i haven for at grave ud til et mindre nyt bed... Bedet ligger lige når man træder ind i haven, til højre ned langs skellet... Bagerst står byens nok største kristtjørn, som er virkeligt virkeligt høj, og for enden af den et brændeskur.. Til den anden side står to mindre syrenbuske... Op mod brændeskuret står en forholdsvist større Newe Dawn rose og inde bagved en humle...

Jeg kunne godt tænke mig, at give haven en blomstrende bremme ved indgangen, så jeg har gravet lidt ekstra jord af og har klippet ind i de høje planter bag...

Egentligt ville jeg have plantet små buskroser, men nu er jeg kommet i tvivl, om de mon kan klare, at der er så meget skygge, som der trods alt er... Jeg har været inde og google om skyggetålende planter og blomster, men synes ikke at der kommer særligt mange muligheder frem...
Jeg har ikke lyst til bregner, hosta, osv i den dur, gerne noget let og blomstrende, og noget forskelligt som kan blive ved at blomstre henover havesæsonen...

Jeg har tænkt Summerwind roser, bjergmynte, forskellige løgplanter til foråret el lignende....

Har du nogen bud eller erfaringer med skyggetålende planter og muligheder til sådan et skyggebed...?
Det eneste tidspunkt bedet egentligt får sol er en lille times tid om eftermiddagen.....

Det skal lige siges, at jeg har klippet mere ind i kristtjørnen, end da billedet her er taget, så der er et bredere stykke med bed....
Hvis du kan hjælpe eller har nogen ideer, så ville det være rigtigt dejligt...

18 kommentarer:

Louise sagde ...

Jeg synes ellers det ser meget flot ud med sådan nyrevet jord... Men ved jo godt at lige om lidt står der ukrudt igen...

Nå, men en ide ku også være et fleecetæppe (eller hvad det nu hedder) og så de der smukke små sten ovenpå... Og så en række med lavendler. Det har vi selv på hele den ene side i indkørslen... Det synes jeg er super flot, og de blir lynhurtigt grønne i foråret når de er klippet ned... Og hele sommeren står de grønne og lilla... Først nu ser de lidt store og upassede ud.... Men de blir kun større og flottere år for år.

bare WUNDERBAR sagde ...

Louise-
jeg tror bare ikke at jeg er så frygteligt meget til bar jord... jeg er nok mere til lidt vildhed og frodighed...
men det der fleecetæppe, hvad er det lige præcist? Og lavendler tror du ikk de skal have en del sol alligevel? Jeg flyttede faktisk en bunke lavendler hen, og de har stået der i en række, men de har ikk rigtigt fået ved, så fjernede dem igen.. :)

Louise sagde ...

ja hvordan dælen skal jeg forklare det... Men det sådan et slags tæppe man køber i havecenter eller bauhaus eller noget, det så sådan det holder ukrudtet meget på afstand... Ellers kan man jo ikke bestille andet igennem sådan en gang ærtesten....

Men nej, altså vores lavendler får heller ikke mere end et par timers direkte sol i løbet af dagen, og de STORTRIVES... De er købt helt bitte små for 6 år siden, og i de sidste par år er det blevet kæmpe, det står med ca. 50-60 cm afstand, men lige pt går det helt sammen som en lang "busk" Og så om foråret når de blir klippet helt ned, der kan man se afstanden igen. Det SÅ fint når de står der små tætte og grønne og klar til ny sæson... :-)

Ga det mening med det tæppe der... Det rulles ligesom ud på de områder hvor man vil lægge sten osv..... og så klipper du hul der hvor der er sat planter, træer eller andet:-) og så til sidst sten oven på området.

bare WUNDERBAR sagde ...

Ja selvfølgeligt sådan et tæppe, nu giver det mening.. dem har vi også selv brugt under fliserne for at stoppe ukrudt... Det var selvfølgeligt en mulighed... Elsker også lavendler, men man skal bare altid huske det med at klippe dem ned, har man glemt det en gang er de ranglede for altid.. den fejl har jeg vidst lavet en gang el to.. :)

Louise sagde ...

Det var godt:-)så var det alligevel til at forstå... :-)

Men bare en ide, så kan du jo se om det er noget... dog har vores ikke været klippet ned de første to år, og de står super smukke nu... Men er også blevet klippet de sidste 3 år... Er de godt nok ødelagt hvis man ikke får det gjort??

Céline sagde ...

Strorkenæb, storkenæb, storkenæb ;)
Det meste af vores have ligger i skygge og det der holder der er hortensia, storkenæb, kærmindesøster og Floks - og ja der står de skal ha sol, men det fungerer fint her og jeg har prøvet meget, men de her holder stadig.
Roser i skygge er svææære...
Held og lykke med det <3
Knus Céline

Lene sagde ...

Har du tjekket rosenposten.dk. Den er meget informativ med hensyn til sol og skyggetolerance.

Anonym sagde ...

Hejsa.Prøv at søg på rosenposten.dk.De har alverdens dejlige roser også til skygge. Prøv at søg på Ritausma eller Parade. Parade har jeg selv, den er helt igennem fantastisk skøn : )
Mange hilsner Kimma

bente sagde ...

Jeg vil foreslå en lille krybende sølvlys som får små lilla blomster.
Den er brogetbladet og kan fås i flere varianter. En lidt højere plante kunne være storkenæb Rosa Claire, som breder sig lidt og er nem at få til at blomstre også i skyggesiden.
Ellers kunne det være akeleje, som jo også fåes i et hav af varianter.
Benved som fås i flere varianter med gulbrogede og hvidbrogede blade, de er stedsegrønne.
Synes det ville være pænere end fiberdug!

Marianne sagde ...

Hej Vunderbar! Jeg tror lavendlerne får lige lovlig lidt sol, hvis det kun er en time tilgengæld er de jo lidt som en lav hæk og så dufter de skønt når man rører ved dem, mens man passerer på stien. De kan altså godt graves længere ned, hvis du et år eller to har glemt at klippe dem ned. Det er jo en minimal indsats (nedklipningen). Men hvad med lodden løvefod eller en af de mange storkenæb/geranier, der findes. Begge planter er meget grovillige, blomstrende og smukke at se på det meste af året. Løvefoden er der mindst arbejde med, for storkenæbet skal klippes ned når det bliver "løst i det" i løbet af sensommeren.

God fornøjelse med dit projekt.
Marianne
Den Helbredende Have

Berit fra Irishaven sagde ...

Du skal ikke fortvivle – jeg har eksperimenteret i mange år med skyggebede.
Her er en masse forslag til løgplanter eller stauder der har fungeret i mine bede og så kan du jo eksperimentere med små aflæggere af dine egne stauder – nogen vil trives o.k., men med lidt mindre størrelse og blomstring.
Du kan skrive navne i søgefeltet på min blog eller google – mange af dem findes i flere farvevarianter :
Persisk Scilla
Mini påskeliljer – f.eks Riep van Winkle
Lave Kauffmania tulipaner f.eks ”concerto”
Kærmindesøster
Vårkærminde
Forglemmigej
Kugle primula
Etage primula
Hornvioler
Lærkespore
Løjtnantshjerte
Spanske scilla
Skov-clematis
Akelejer
Jakobstiger
Anemone rivularis
Porcelæns-Ærenpris
Digitalis - Fingerbøl
Skovvalmuer ( hvis du er til gult )
Storkenæb
Bjergknopurt
Hvid fredløs ( og/eller gul Fredløs)

bare WUNDERBAR sagde ...

Louise-
Jeg kan se at man kan grave dem op og sætte dem lidt længere ned i jorden, hvis de er blevet for ranglede... Det har jeg også gjort et par gange... :)

Celine-
tusinde tak fordi du giver erfaringerne videre.. Jeg har en ide om at vi har lidt samme smag i have også.. alle de blomster du nævner der, enten har jeg i min have, eller har tænkt på som mulige.. Var så bare ikke klar over at de var som sådan gode til skygge... :)

Lene-
Tak for tippet, det vil jeg prøve... Var derinde for en uges tid siden fordi jeg ville bestille deres rosenkatalog, men kunne ikke finde ud af at gøre det online, må prøve at ringe derind.. :)

Kimma-
Tusinde tak for det tip.. mit hjerter banker jo lidt for roser, så det ville være dejligt om jeg kunne finde nogen der trivedes med skyggen.. :)

Bente-
Tror også mest jeg er til det blomstrende og jorden.. som udgangspunkt skal jeg også have lidt at gøre derude, så det behøver ikke bare at være noget som passer sig selv.. :)
Tak for tippene, vil straks søge på planterne.. :)

Marianne-
Fantastisk med alle de ideer og tips, dem er jeg rigtigt glad for... Løvefod er jeg faktisk ret glad for ikke mindst de er så smukke at bruge sammen med roser og salvie i buketter.. blomsterne giver sådan en lethed, det kunne godt være en mulighed.. storkenæb kan jeg også godt li, så måske jeg skulle kigge lidt mere efter de forskellige af dem også.. :)

Berit-
Fantastisk med sådan et søgefelt, det vil jeg straks benytte mig af.. Tak for den lange liste, jeg vil straks gå i gang med at kigge på de forskellige... :) Har faktisk lige været ude hos en dame idag hvor jeg kunne hente gratis stauder, og der var en del hvid fredløs bla... :)

Marianne sagde ...

Åh, Vunderbar, sådanne damer er værd at samle på. Gid jeg havde lidt flere "gamle have-damer-kontakter"..... :)

Ævlebævle sagde ...

Hold op du har fået mange gode, jeg nupper lige et par af ideerne :) håber du kan bruge bogen, ellers vil jeg også foreslå storkenæb de er gode

bare WUNDERBAR sagde ...

Marianne-
hende jeg var ude hos igår var faktisk en dame som havde hængt en seddel op ved købmanden om at hun bortgav stauder... :)
Min gamle-have-dame- kontakt, det må være min bedstemor som har en kæmpe stor have, på trods af at hun snart nærmer sig de 80.. :)

Ævle bævle-
Tusinde tak for bogen, den er perfekt..! Det er lige sådan nogle optegnelser jeg har manglet! Kan du undvære den til i næste uge? :)

Pernille sagde ...

Åh, sadan et stykke med bart..mums
Jeg vil gerne foreslå hasselurt.
Du får godt nok ingen blomster du umiddebart kan se, men til gengæld et blankt, mørkegrønt, skyggeelskende tæppe.
Hasselurten kommer ikke op i højden , så du vil ikke få problemer med sammenfiltning af bagved liggende planter.
Hasselurten er perfekt til at tilføje rolige flader.
Jeg er superglad for hasselurten i min have, så jeg deler og deler,-den er nem og villig.

Go for hasselurt!

Smilerynker.dk sagde ...

Jeg ville nok sætte Storkenæb eller hosta, som fint kan stå i skygge...

Man kunne evt. lave nogle pileflettede runde afgrænsninger, med forskellige planter i...

bare WUNDERBAR sagde ...

Lisbeth-
Jeg tænker også selv at der helt sikkert kommer til at stå nogle storkenæb.. Hostaerne har jeg nok meldt lidt pas på... vi har dem en del steder og jeg synes de bliver så triste og sneglebidte at se på til slut.. og så vil jeg gerne have noget med farver på... :)
Tak for tipsene.. Har I mon have hos jer? Lidt har jeg fornemmelse af.. :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...